Julekage med Appelsin, Nødder og Chokolade

Det er længe siden jeg for alvor har bagt, men det er ikke altid nemt med et fuldtidsjob og en 1,5-årig i huset. Men med en fryser og lidt god planlægning, så kan det godt lykkes, især når man er heldig at have lidt ekstra ferie.

Så det blev til en rigtig julekage, med honningkagebund og smag af appelsin, nødder og chokolade.

JULEKAGE MED APPELSIN, NØDDER OG CHOKOLADE
10-12 PERS.

HONNINGKAGEBUND:
1 ÆG
25 G BRUN FARIN
50 G HONNING
SAFTEN AF 1/4 APPELSIN
50 G MEL
1/2 TSK BAGEPULVER
1/2 TSK INGEFÆR
1/2 TSK KANEL
1/4 TSK NELLIKE

Forvarm ovnen til 225 grader.

Smelt honning sammen med appelsinsaft og lad det svale lidt til det er lillefingervarm.

Pisk æg og farin til en tyk og luftig æggesnaps, ca. 5 min.

Tilsæt den afkølede honning i snapsen lidt af gangen og pisk videre i 1 min.

Sigt mel, bagepulver, ingefær, allehånde, kanel og nelliker ned i massen of vend det hele sammen med en dejskraber, så den ikke taber pusten.

Hæld dejen i en 16 cm smurt springform belagt med bagepapir.

Skru ovnen ned på 200 grader og bag bunden midt i ovnen i ca. 15 min, til den er fast men stadig springer tilbage når man trykker forsigtigt på den.

Har kagen fået en lille kuppel på toppen, så læg et stykke køkkenrulle over mens den stadig er varm og tryk let ned med en grydelap og flad hånd, så den bliver plan. Lad kagen køle helt af.

Kom kageplast rundt om kagen i formen.

NØDDEKNAS:
25 G HASSELNØDDER
25 G SUKKER

Rist hasselnødder og gnub skindet af

Smelt sukker på en pande og rør nødderne rundt til de er godt dækket. Hæld dem ud på et ark bagepapir og skil nødderne let fra hinanden. Når de er kølet helt af, hakkes de groft.

Fordel nøddeknas over honningkagebunden.

CHOKOKOLADEKRANS:
300 G CALLEBAUT GOLD

Chokoladen tempereres og hældes i en silikonekrans med bobler, f.eks. By Ditte Julie.

Vend bunden i vejret og ryst så meget chokolade ud af formen som muligt, så skallen bliver tynd.

Stil formen på køl til den skal fyldes.

APPELSINFLØDESKUM:
100 G SUKKER
50 G GLUKOSESIRUP
60 G APPELSINSAFT
KORN AF 1/2 STANG VANILJE
80 G PAST. ÆGGEHVIDER
2 SPSK. SUKKER

Kom sukker, glukosesirup, appelsinsaft og vaniljekorn i en tykbundet gryde, hav et sukker/digitalt termometer ved siden af.

Rør ingredienserne sammen til sukkeret smelter. Temperaturen skal nå op på præcis 117 grader, og det kan gå hurtigt, så stå klar ved siden af.

Pisk æggehviderne stive og tilsæt 1 spsk. sukker, og pisk videre til skummet er blankt.

Når siruppen er klar, hældes den i en tynd stråle ned i æggehviderne, mens du pisker der ud ad på en mellem hastighed.

Derefter skrues hastigheden op til max og der piskes i 8-10 minutter.

Skummet kommes i en sprøjtepose.

Sprøjt 100 g flødebolle skum ud ovenpå nøddeknaset.

Resten sprøjtes i chokoladeskallen, så den er helt fyldt. Skrab overskydende skum af og kom det ovenpå kagen, så alt skum er brugt.

Dæk til med husholdningsfilm og stil formen på frys eller køl.

CHOKOLADEMOUSSE :
300 G MÆLKECHOKOLADE, GERNE CALLEBAUT 823
400 G FLØDE

Hak chokoladen fint.

Smelt chokoladen.

Varm 100 g fløde op til kogepunktet og rør den i chokoladen, fortsæt med at røre til du har blank og glat masse.

Pisk resten af fløden til skum med lette toppe.

Kom 1/4 af flødeskummet i chokoladen og vend det sammen.

Vend resten af flødeskummet forsigtigt i chokoladen uden at banke for meget luft ud og kom på en sprøjtepose.

SAMLING:

Tag bunden med flødebolleskummet ud af fryseren og befri den fra formen. Placér den i midten af en 18 cm springform med kageplast i kanten.

Fordel chokolademoussen henover, så bunden og skummet er helt dækket til. Glat overfladen ud og dæk til med husholdningsfilm, stil kagen tilbage på frys i minimum 4 timer eller til moussen er bundfrossen.

Tag kagen ud af fryseren. Befri den forsigtigt fra formen.

Sprøjt overfladen med rød velvetspray og pynt med flødebollekransen, der pensles med guldstøv. (Vær meget forsigtig, når du befrier kransen fra formen. Brug evt. en lille tandstikker eller nål til at løsne siderne, før du langsomt skubber resten af kransen ud. Jeg var yderst forsigtig men fik alligevel knækket noget af kransen, da chokoladeskallen er så tynd.)

Lad kagen tø op i køleskabet.

Dekorer med tuiles inden servering.

TUILES:
10 G SUKKER
10 G HEL ÆG
10 G HVEDEMEL
SPISELIGT GULDSTØV TIL PYNT

Rør alle ingredienserne sammen til en ensartet dej.

Læg bagemåtten på en bageplade og spray let med en stegespray.

Smør dejen ud over måtten med en palet, så bladene bliver fyldt op, skrab derefter måtten helt ren.

Bag ved 175 grader i ca. 6-7 min.

Brug en tandstikker eller nål til at befri dem fra måtten.

Pensl med guldstøv,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *