Rundstykker Anno 1880

Jeg elsker duften af friskbagt brød med birkesfrø strøet hen over skorpen. Det er især rundstykkerne der drager. Jeg er knap så vild med de papstykker, der går for at være franskbrød hos mange bagere. Så her er min egen version baseret på en opskrift fra slutningen af 1800-tallet, dog tilsat mit yndlings brødkrydderi kardemomme.

RUNDSTYKKER ANNO 1880
24 STK.

FORDEJ:
3 1/2 DL LUNKEN MÆLK
250 G HVEDEMEL
50 G GÆR

Lun mælken.

Rør gæren ud i mælken, det er nemmest med en lille smule mælk til at starte med og så bruge et piskeris til at røre det ud.

Kom melet i og rør grundigt til en tynd vælling.

Kom film henover skålen og stil den til side.

Når overfladen begynder at boble og hæve er den klar. Det tager ca. 30 min.

DEJ:
750 G HVEDEMEL
1 SPSK. SALT
2 TSK. KARDEMOMME
3 1/2 DL. LUNKEN MÆLK
60 G BLØDT SMØR

ÆG TIL PENSLING
BIRKESFRØ TIL PYNT

Bland mel, salt og kardemomme i en stor skål.

Rør mælken i og bland det hele grundigt til en sammenhængende dej.

Hæld fordejen i og rør de to dele sammen.

Kom dejen ud på et meldrysset bord og ælt dejen lidt. Dejen er meget klistret i starten, så det er nemmest at bruge én hånd til æltningen og en dejskraber i den anden til at skrabe dejen, der klistrer til bordet sammen. Du kan også bruge en køkkenmaskine til at klare ærterne.

Tilsæt det bløde smør og ælt godt igennem i 5-10 min.

Dejen vil blive meget blød og lettere klistret, når den er færdig.

Stil den hævning under et klæde i 1 1/2 time.

Skrab forsigtigt dejen ud på køkkenbordet og form den til 24 lige store boller.

Lad dem efterhæve i 30 min.

Forvarm ovnen til 230 grader.

Pensl bollerne med æg, der er pisket op med koldt vand.

Hæld birkesfrø i en lav skål og dyp toppen af bollerne nedi, så de bliver dækket af frø.

Sæt bagepladen midt i ovnen og bag i 15 min, eller til bollerne er gyldne og lyder hule, når man banker let på bunden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.