Site Overlay

Rundstykker Anno 1880

Jeg elsker duften af friskbagt brød med birkesfrø strøet hen over skorpen. Det er især rundstykkerne der drager. Jeg er knap så vild med de papstykker, der går for at være franskbrød hos mange bagere. Så her er min egen version baseret på en opskrift fra slutningen af 1800-tallet, dog lavet med fuldkornsmelog kardemomme.

RUNDSTYKKER ANNO 1880
24 stk.

Fordej:
3 1/2 dl Lunken mælk
250 g Fuldkornsmel
50 g Gær

Dej:
350 g Fuldkornsmel
400g Hvedmel
1 spsk. Salt
2 tsk. Kardemomme
3 1/2 dl. Lunken mælk
60 g Blødt smør

Æg til pensling
Birkesfrø til pynt

FORDEJ:

Lun mælken.

Nuldr omhyggeligt gæret ind i melet.

Kom mælken i og rør grundigt til en tynd vælling.

Kom film henover skålen og stil den til side.

Når overfladen begynder at boble og hæve er den klar. Det tager ca. 30 min.

DEJ:

Bland de to meltyper, salt og kardemomme i en stor skål.

Rør mælken i og bland det hele grundigt til en sammenhængende dej.

Hæld fordejen i og rør de to dele sammen.

Kom dejen ud på et meldrysset bord og ælt dejen lidt. Dejen er meget klistret i starten, så det er nemmest at bruge én hånd til æltningen og en dejskraber i den anden til at skrabe dejen, der klistrer til bordet sammen.

Tilsæt det bløde smør og ælt godt igennem, samme metode som før.

Dejen vil blive meget blød og lettere klistret, når den er færdig.

Stil den hævning under et klæde i 1 1/2 time.

Skrab forsigtigt dejen ud på køkkenbordet og form den til 24 lige store boller.

Lad dem efterhæve i 30 min.

Forvarm ovnen til 230 grader.

Pensl bollerne med æg, der er pisket op med koldt vand. Pynt med birkes.

Sæt bagepladen midt i ovnen og bag i 15 min, eller til bollerne er gyldne og lyder hule, når man banker let på bunden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *