Denne opskrift er inspireret af 1700-tallets opskrifter på æbleskiver. I renæssancen, før vi gik over til de runde æbleskiver, var det reelt æbler i skiver, som blev vendt i pandekagedej og stegt på panden. Senere, med de runde æbleskiver, tilføjedes der stadig æblestykker i dejen eller æblemos, hvilket stadigt er populært. Opskriften og fremgangsmåden fandt jeg dog i en bog om Mormors mad med “fornyelser”, da æblerne normalt ikke blev lagt i en sukkerlage. Men resultatet er det samme som i renæssancens æbleskiver. Sprøde, stegte skiver af æbler i dej, jeg har dog ændret lidt på opskriften efter eget for godt befindende ;).
RENÆSSANCE ÆBLESKIVER ANNO 1700
DEJ:
125 G HVEDEMEL
1 TSK. SUKKER
1 TSK. STØDT KARDEMOMME
1/2 TSK. NATRON
1/4 TSK. SALT
2 DL. KÆRNEMÆLK
1 ÆG
Bland mel, sukker, kardemomme, natron og salt sammen i en skål.
Rør kærnemælk i, det er nemmest med et piskeris, til det er en jævn masse, der ligner yoghurt.
Pisk ægget i og lad dejen hvile i 30 minutter, mens æblerne klargøres.
ÆBLER OG SUKKERLAGE:
5 STORE MADÆBLER, F.EKS. RØD JONAGOLD ELLER INGRID MARIE
1 DL. SUKKER
1 DL. VAND
SMØR TIL AT STEGE I
Skræl æblerne.
Skær dem i 1 cm. tykke skiver på tværs af æblet.
Udstik kernehuset så hullet har en diameter på 4 cm og du dermed får et rigtig hul, når æbleskiverne steges. Ellers så vil dejen fylde hullet op.
Kog en sukkerlage op af 1 dl. sukker og 1 dl. vand.
Kom æbleringene ned i lagen, et par stykker ad gangen og lad dem simre i ca. 2 min, vend dem en gang imellem, så de bliver dækket helt af lagen. Ringene skal stadig være lidt sprøde, når de tages op af lagen.
Lad ringene dryppe lidt af på et stykke køkkenrulle.
Vend skiverne i dejen og steg dem i smør på en pande.
Steg æbleskiverne ved middelvarme, til de er gyldenbrune på begge sider. (De er klar til at blive vendt når der begynder at komme små bobler i overfladen af dejen).
Server med marmelade og flormelis, eller det man nu lyster.