Site Overlay

Gammeldags Æblekage

Æblekage bringer nostalgien frem i de fleste. Jeg husker alle de gange min mor har stået i køkkenet og bikset en ordentlig portion sammen til dagen efter, hvor vi fik besøg. Jeg var fascineret af lagene og de juvelrøde klatter. Men det er først inden for de sidste par år, at jeg også er begyndt at sætte pris på smagen. Perfekt til sommeraftener med en klat flødeskum til.

GAMMELDAGS ÆBLEKAGE
10-12 pers.

Æblemos:
1,5 kg Æbler, f.eks. Jonagored
1 Vaniljestang
½ dl Vand
1½ tsk. Kanel
100 g Sukker

Rasp:
150 g Rasp
5 Makroner
50 g Smuttede, hakkede mandler
50 g Sukker
50 g Smør

Derudover til samling:
12 Makroner
½ dl. Portvin
3 dl. Piskefløde
Ribsgelé
Revet chokolade

ÆBLEMOS:

Skræl æblerne og fjern kernehusene. Skær dem i mindre stykker og kom dem i en gryde, sammen med kornene af vaniljestangen, vand, kanel og sukker.

Kog det sammen ved middel varme til mos. Lad den køle helt af.

RASP:

Smelt smørret på en pande og tilsæt rasp, hakkede mandler, knuste makroner og sukker.

Rist blandingen ved middel varme til den er gyldenbrun, uden at branke. Lad den køle af.

SAMLING:

Kom de 12 makroner i bunden af en skål eller enkeltvis i glas. Overhæld med portvin (i glassene, ca. 1-2 tsk. hver).

Kom en del rasp og en del æblemos ovenpå skiftevis i lag, start og slut med rasp.

Sæt æblekagen på køl med folie hen over, gerne natten over.

Pisk fløden og fordel den oven på æblekagen, sammen med klatter af ribsgelé og revet chokolade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *