Jeg er ikke den store fan af marcipankonfekt, men kan til nød godt spise et stykke nu og da. Så når julen nærmer sig, prøver jeg ofte nye opskrifter med konfekt af.
Fransk nougat er noget jeg gerne har villet prøvet at lave et stykke tid nu, og da jeg faldt over en opskrift som indeholdte lakrids, var jeg solgt. Sød lakrids er heller ikke lige min kop te, så jeg har blandet både sød og salt.
Jeg kan kun sige at det ikke bliver sidste gang.
FRANSK NOUGAT MED LAKRIDS
CA. 1,2 KG.
FYLD:
200 G SMUTTEDE MANDLER
200 G BLANDEDE NØDDER (PEANUTS, CASHEW, PARANØDDER, PISTACIE ETC.)
160 G SALT OG SØD FINSK LAKRIDS
Rist nødderne i en ovn ved 200 grader i 6-8 minutter.
Skær lakridsen i mindre stykker.
SUKKERLAGE:
120 G VAND
360 G SUKKER
210 G HONNING
210 G GLUKOSESIRUP
Kog vand, sukker, glukose og honning i en stor gryde, ca. 3 liter til 145 grader ved jævn varme. Brug et sukker/digitalt termometer.
Hav tålmodighed for det tager tid. Men PAS PÅ omkring de 100 grader, da vandet vil koge der og massen kan bruse voldsomt op.
MARENGS:
75 G ÆGGEHVIDER
60 G SUKKER
I mellemtiden piskes æggehviden skummende i en køkkenmaskine, men man kan også væbne sig med armkræfter og bruge en alm. håndmikser.
Tilsæt sukkeret og pisk massen sej og stiv.
Når sukkerlagen rammer 145 grader, hældes den i en tynd stråle ned i marengsen, mens maskinen pisker. Undgå at ramme piskeriset, da lagen vil sprøjte til alle sider.
Pisk videre ved høj hastighed i 10 min til massen er sej og blank.
Tilsidst røres nødder og lakrids i massen.
Kom bagepapir på en bageplade og sigt godt med flormelis henover, der må ikke være huller i laget.
Bred massen ud i et jævnt lag og drys med mere flormelis.
Lad den franske nougat køle helt af, gerne natten over.
Skær den kolde nougat ud i mindre stykker med en skarp kniv drysset med lidt flormelis.
Opbevar dem i en lufttæt beholder eller pak stykkerne ind enkeltvis i film.