I dag er det den 13. December, det er Luciadag, den kristne lysets og håbets fest. I denne tid, hvor det er mørkt, når man tager hjemmefra og mørkt når man kommer hjem, så er en lysfest lige hvad der er brug for. Disse små pyntede brød stammer traditionelt set fra 1600-tallets Tyskland, men vi kender dem bedst fra den anden side af sundet, hvor de hedder Lussekatter og fortolkes nogle gange som et værn mod Djævlen eller Lucifer. Brødet med sin gule farve skulle efter sigende have drevet den lyssky djævel væk fra de søde børn, som fik boller af Jesus, mens de slemme børn fik stryg af djævlen. Mens andre gange fortolkes navnet som udledning af navnet Lucia, som da også betyder Lys. (Det samme gør Lucifer dog, Lysbringer). Men hvad de nu kaldes, så er de lækre på en søndag morgen, man behøver altså ikke kun bage dem d. 13 december.
LUCIABRØD (LUSSEKATTER)
CA. 20 STK.
0,2 G SAFRAN, RØRT OP I 1 SPSK VARMT VAND.
2 DL KOLD SØDMÆLK
25 G GÆR
120 G BLØDT SMØR
80 G SUKKER
80 G REVET MARCIPAN
1/2 TSK. SALT
450 G MEL
KORENDER ELLER ROSINER
1 ÆGGEBLOMME, RØRT OP MED LIDT VAND TIL PENSLING
Lad safranen trækket i vandet i 30 min før brug.
Rør gær ud i den kolde mælk.
Pisk safranenvæsken i mælken.
Smør, sukker, salt og marcipan røres sammen i en skål.
Safranblandingen tilsættes lidt ad gangen og røres lind.
Melet æltes en del ad gangen til dejen er lettere klistret og blød.
Kom dejen i køleskabet natten over med et fugtigt klæde hen over skålen.
Om morgenen skal dejen lige tempereres lidt, så den ikke er helt kold ved formning af brødene. Ca. 30 min på køkkenbordet.
Form brødene i de klassiske udformingner og pynt med korender. Har man ikke det, kan rosiner sagtens bruges. Der behøves ikke mel til æltningen.
Pensl brødene med æggeblommen.
Lad brødene efterhæve i 30 min og forvarm ovnen imens til 200 grader.
Bag luciabrødene 12-15 min til de er gyldne og lyder hule når der bankes let på bunden med en finger.
Spis med smør og en god kop varm kakao…kaffe…the.
Glædelig 3. Søndag i Advent.
P.S. Kan man ikke vente en hel nat. Så rør gæren op i lun mælk. Lad dejen hæve først 1,5 time og efterhæve de formede brød i yderligere 1 time før de bages.