One Bite at a time

‘Dejlig er den himmelblå’

Jeg fik lavet risalamande flødeboller, som var den udgave der mest stemning for blandt folket. Men der var jo også den anden, en småkage flødebolle med krydderier.En flødebolle kreeret ud fra en klassisk julesang: ‘Dejlig er den himmelblå’. Den byder på en blå skal med stjernehimmel, et gult fyld af citron, appelsin og julede krydderier, altsammen ovenpå en småkagebund af brunkage.

‘DEJLIG ER DEN HIMMELBLÅ’
20 Styk.

Bunde:
20 Af disse brunkager
50 g Hvid chokolade

Skum:
115 g Sukker
60 g Glykosesirup
20 g Citronsaft (ca. 1 lille citron)
40 g Appelsinsaft (ca. 1/2 Appelsin)
1/8 tsk. Stødt nellike
1/8 tsk. Stødt kanel
1/8 tsk. Stødt kardemomme
75g Past. æggehvider
3/4 spsk. Sukker
1/2-1 tsk. Gul pulverfarve

Overtræk:
300g Finthakket hvidchokolade
Blå og Lilla pastafarver
Spiseligt sølvstøv
Snefnugkrymmel

BUNDE:

Smelt chokoladen og smør et tyndt lag på toppen af småkagerne.

Lad chokoladen størkne.

SKUM:

Kom sukker, glykosesirup, citronsaft og appelsinsaft, samt krydderier i en tykbundet gryde, hav et sukker/digitalt termometer klar ved siden af.

Pisk æggehviderne stive og tilsæt den 3/4 spsk. sukker, og fortsæt med at piske. Her er det nemmest at bruge en køkkenmaskine, da vi nu skal ud i at piske i 8-10 minutter når siruppen hældes i.

Tilbage til sukkersiruppen, ingredienserne i gryden varmes op og piskes sammen til sukkeret smelter. Temperaturen skal nå op på præcis 117 grader, og det kan gå hurtigt, så stå ved siden af hele tiden.

Når siruppen er klar, hældes den i en tynd stråle ned i æggehviderne, mens maskinen pisker der ud ad på en mellem-lav hastighed.

Derefter skrues hastigheden op til max og der piskes i 8-10 minutter.

I de sidste par minutter af piskningen tilsættes pulverfarve.

Skummet kommes i en sprøjtepose med rund tylle og det sprøjtes ud på småkagebundene.

Stil flødebollerne på køl i minimum 1-2 timer, jeg plejer gerne at give dem til dagen efter. Det at de er kolde og faste gør at chokoladeovertrækket ikke får skummet til at falde sammen og samtidig så størkner chokoladen hurtigere, når skummet er koldt.

OVERTRÆK:

2/3 af den hakkede hvide chokolade smeltes over vandbad ved lav varme. Når der kun er få klumper tilbage af chokoladen, der ikke helt er smeltet, tages skålen af varmen og den resterende 1/3 røres i med en dejskraber til massen er helt glat.

Kom blå og Lilla farve i chokoladen lidt ad gangen indtil den har den ønskede farve, alt efter hvor himmelblå man vil have den.

Flødebollerne kan nu enten dyppes ned i chokoladen eller som jeg gør, sætte dem på en chokoladegaffel og overhælde med chokolade, hvorefter det overskydende kan rystes let af ved forsigtigt at banke gaflen mod kanten af skålen.

Mens chokoladen stadig er blød, pyntes flødebollerne med snefnugkrymmel til en stjernehimmel.

Stil flødebollerne på køl igen, til chokoladen er helt størknet.

Drys flødebollerne med det spiselige sølv støv. Brug en ny ren akvarel pensel til at drysse pulveret over den størknede chokolde.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *