One Bite at a time

Studenterbrød

Nu har jeg efterhånden lavet romkugler og træstammer, så det var på tide at jeg også fik afprøvet studenterbrødet. Disse lækkerier er jo en fantastisk måde at få brugt rester på, har man en sjat marmelade, nogle kagerester og chokoladerester, nødder, etc. som ligger og gemmer sig, så er det bare at gå i gang. Der skal selvfølgelig lidt mere i, men det er til at overkomme.
Jeg havde to rester af chokoladekager og krummer i fryseren, som lå og fyldte og en rest chokolade fra da jeg lavede træstammer til jul, så det var da på tide at få det brugt.

STUDENTERBRØD
Ca. 18 stykker.

Mørdej:
150 g Hvedemel
50 g Flormelis
100 g Smør
1 Æg
Hindbærmarmelade, kernerne frasiet

Smørcreme:
40 g Smør
100 g Flormelis
2 spsk. Mælk
1 spsk. Kakao
2 spsk. Hindbærmarmlade, kernerne frasiet
1-2 tsk. Rom eller Romessens

Romkugledej:
450 g Kagerester
60 g Mørk chokolade
50 g Ristede hasselnødder eller mandler med skal

Glasur:
100 g Flormelis
2 spsk. Lunken vand
Krymmel

MØRDEJ – DEN BESVÆRLIGE MÅDE:

Bland mel og flormelis i en skål, skær det kolde smør i tern og kom det i  skålen sammen med melblandingen.

Smuldr smørret i melet indtil det ligner rasp, dette kan gøres hurtigt med fingrene eller med en kniv, hvor smørret hakkes ind i melet.

Saml smuldret med ægget til en sammenhængende dej uden at ælte for meget.

Pak dejen ind i film og tryk den til en flad kugle, sæt den på køl i min. 20 minutter.

MØRDEJ – DEN LETTE MÅDE:

Smid det hele i blenderen eller foodprocessoren og tryk på knappen i korte omgange, indtil dejen har samlet sig en kugle (Den må ikke køre hele tiden, da det vil smelte smørret).

Pak dejen ind i film og tryk den til en flad kugle, sæt den på køl i min. 20 minutter.

Forvarm ovnen til 200 grader.Tegn omridset af en lille bradepande, ca. 27×18 cm, af på et stykke bagepapir.

Tag dejen ud af køleskabet, og rul det ud på bagepapiret til ca. 5 mm tykkelse og så den fylder et par centimeter ud over den aftegnede streg. Dette gøres nemmest ved at rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir drysset med lidt mel.

Med bagsiden af en brødkniv, kan man trykke ned på stregen og markere der hvor dejen skal bukke om i bradepanden.

Kom dejen ned i bradepanden, bagepapiret følger med, og hæld bagebønner, tørrede bønner ovenpå.

Bag mørdejen i ovnen i 15 min. 

Tag dejen ud og fjern bønner og det øverste stykke bagepapir.

Kom bradepanden ind igen og bag i yderligere 10-12 minutter til dejen er sprød og gennembagt.

Tag dejen ud af bradepanden og lad den køle helt af før de overskydende dejstykker brækkes af.

Smør et tyndt lag hindbærmarmelade på dejen, så det dækker ud til kanten.

SMØRCREME:

Smelt smørret og rør det sammen med kakao, flormelis og mælk til en glat masse. Sæt cremen til side, mens resten laves.

ROMKUGLEDEJ:

Blend kageresterne til en et fint smulder.

Blend de ristede nødder groft (nødderne kan ristes i en 200 grader varm ovn i et par minutter, til de begynder at dufte og blive gyldne, ca. 5 min).

Smelt chokoladen.

Rør kagesmuldret sammen med nødderne, chokoladen, smørcremen, hindbærmarmelade og rom(essens) til en sammenhængende masse, man kan forme.

Kom dejen oven på mørdejen og glat den ud til nogenlunde samme tykkelse, med forholdsvis lige kanter.

GLASUR:

Rør flormelis sammen med vand til en glat glasur og smør den ud over toppen af romkugledejen, så den når ud til kanten. Drys med krymmel.

Sæt studenterbrødet på køl et par timer eller natten over og spis.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.