I morgen er det hvedetid, aftenen før St. Bededag spiser man gerne varme hveder med et godt lag tandsmør. Hvis du nu ikke har tid til at ælte, hæve og bage i morgen aften, kan du med fordel bage disse boller. Dejen er koldhævet og æltes og formes om morgenen og bages om aftenen.
KOLDHÆVEDE HVEDER
12 STK.
15 G GÆR
2½ DL SØDMÆLK
2 M/L ÆG
50 G SUKKER
1½-2 TSK. KARDEMOMME
½ TSK. SALT
100 G MEGET BLØDT SMØR
570 G HVEDEMEL
Opløs gæren i den kolde mælk.
Pisk æg og sukker sammen med kardemomme og salt
Pisk æggemassen i mælken
Ælt ca. 500 g mel i, lige før dejen er helt samlet, tilsæt smørret og ælt derefter resten at melet i dejen.
Kom dejen ud på er meldrysset bord og ælt den glat og smidig. Dejen vil være meget blød, men den må ikke blive for tør.
Form straks dejen til 12 boller på ca. 90 g hver.
Læg dem i en bradepande, ca. 20×30 cm, beklædt med bagepapir.
Sæt bollerne med 1½ cm. mellemrum i formen. Kom et fugtigt viskestykke henover og stil formen i køleskabet i 8-12 timer.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Pensl bollerne med sammenpisket æg
Bag hvederne i 10 min, sænk temperaturen til 200 grader og bag i yderligere 15 min.
Lad hvederne køle let af, før de flækkes (og eventuelt ristes) og serveres med tandsmør.