Kiksekage med Praline

Jeg havde denne kage med på arbejde i fredags, da jeg går på ferie den kommende uge. Jeg gik længe og tænkte over hvad jeg egentlig skulle kaste mig ud, indtil jeg så Ditte Julie Jensens version af en kiksekage og følte mig øjeblikkeligt inspireret. Især da jeg i forvejen havde de skønne spiralforme i min evigt voksende samling af forme.
Jeg har leget lidt med smagene, tilsat mandler og praline i stedet for kun af have ren chokolade og kiks. Alt i alt, en lækker og sprød dessertkage, der leger med den traditionelle kiksekage.

KIKSEKAGE MED PRALINE
6-8 pers.

KIKSEBUND:
KORNENE AF 1 VANILJESTANG
60 G FLORMELIS
125 G HVEDEMEL
25 G MANDLER
80 G KOLDT SMØR
1/2 ÆG

Flæk vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud, og mas dem sammen med lidt flormelis.

Kom de hele mandler i en blender og kør til fint smulder.

Tilsæt vaniljesukker, flormelis, hvedemel og koldt smør i tern og blitz i korte intervaller til det minder om brødkrummer.

Saml hurtigt dejen med æggeblommen.

Så snart dejen hænger sammen, stopper du med at blitze.

Kom dejen ud på et stykke film, tryk den flad, og læg den på køl i mindst 1 time.

Forvarm ovnen til 200 grader.

Udrul dejen tyndt mellem to stykker film eller bagepapir, og udstik to runde kiks på 14 cm i diameter.

Bag dem i ca. 10 min. til kiksen er pænt gyldenbrun.

Lad dem køle helt ned.


CHOKOLADECREME:
30G SMØR
70 G MØRK CHOKOLADE, 70 %
1 SPSK FLORMELIS
20 G PAST. ÆGGEBLOMME
1/4 TSK. VANILJEPULVER

Smelt smørret og chokolade sammen til en glat masse.

Rør flormelis, vanilje og æggeblomme sammen og vend det i chokolademassen.

Fyld chokolademassen ned i en spiralform, også kaldet tourbillon (14 cm i diameter). Bank formen mod bordet, så så mange luftbobler som muligt fjernes og chokoladen jævnt fordeles.

Læg den ene kiksebund ovenpå og pres let ned, så chokoladecremen og kiksen klistrer sammen.

Stil formen på køl, mens du laver pralinen.


PRALINÉ:
50 G SUKKER
50 G HASSELNØDDER
50 G MÆLKECHOKOLADE (EVT. JIVARA 40% FRA VALRHONA)
1 NIP SALT

Rist nødderne i en 200 grader varm ovn i 5-10 minutter til de begynder at dufte.

Hæld dem ud på et rent viskestykke og gnid hinden af. (Gem et par stykker til pynt)

Smelt sukker til gylden karamel i en lille gryde.

Fjern gryden fra varmen og rør hasselnødderne i.

Hæld de karamelliserede nødder ud på et stykke bagepapir og lad dem køle af.

Blend nødderne til en cremet masse.

Smelt chokoladen, og rør den i.

Fordel pralinen i den anden tourbillon spiral, læg den sidste kiksebund ovenpå og pres den let ned, så pralinen klistrer fast til kiksen. Stil formen på køl i et par timer, gerne natten over.


SAMLING OG PYNT:
40G SALTKARAMEL
OPALYS CRUNCHY PEARLS
DULCEY CRUNCHY PEARLS
HALVE RISTEDE HASSELNØDDER
MYNTEBLADE
KRYMMELPERLER

Vend formen på hovedet og pres forsigtigt de to spiraler ud, fra kanten og indad.

Læg kiksebunden med praline på det fad kagen skal serveres på.

Sprøjt saltkaramel rundt i spiralen.

Læg den anden bund ovenpå.

Pynt med hasselnødder, crunchy pearls, krymmel, karamel og mynte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *