Det her er kræs for ganen. Og så er den jo rigtig sund, 4 æggeblommer og 250 g smør, ja, du hørte rigtigt, 250 g SMØR. Okay, helt sund er den nok ikke. Men godt smager denne sauce og når man kender tricket så er den faktisk ikke så svært at fremtrylle i køkkenet. Spises sammen med nogle sprøde fritter og en god bøf.
HJEMMELAVET BEARNAISESAUCE
4-6 PERS.
250 G SMØR
5 SPSK. HVIDVINSEDDIKE
8 SPSK. VAND
2 SKALOTTELØG, FINTHAKKEDE
1 HÅNDFULD FRISK ESTRAGON
4 PAST. ÆGGEBLOMMER
1 TSK. CITRONSAFT
SALT OG PEBER
1-2 TSK TØRRET KØRVEL
Start med at smelte smørret i en gryde over lav varme. Det skal bare smelte ligeså langsomt, så der dannes bundfald.
I en anden gryde koges hvidvinseddike, vand, skalotteløg og estragon ind til ca. 3-4 spsk essens.
Sigt løg og estragon fra essensen og gem den.
Nu skal du have gang i den tredje gryde, kom ca. 1 cm. vand i gryden og stil en skål over for at lave et vandbad, en glas eller metalskål er bedst her. Tænd for varmen, vandet skal ikke koge eller boble, men bare varme bunden af skålen…for varmt (og det vil du hurtigt opdage) så bliver saucen til røræg.
Pisk æggeblommerne sammen i skålen og hæld essensen i en tynd stråle ned i, bliv ved med at piske til massen begynder at tykne.
Nu tilsættes det smeltede smør i en tynd stråle, mens du pisker konstant, lad bundfaldet blive tilbage i gryden.
Fortsæt med a piske til saucen har den konsistens du vil have. Ser det på et tidspunkt ud til at sauce vil skiller, så fjern skålen fra varmen og pisk alt hvad du kan til den samler sig.
Smag til med citronsaft, salt, peber og kørvel.
Nu har du lavet bearnaisesauce!
Bon appetit.