Før bagepulveret blev opfundet og gjorde sit indtog i diverse opskrifter, så brugte man ofte gær i vafler og pandekager, når de skulle blive tykke og lækre alá Belgiske Vafler. Disse gærvafler kunne f.eks. blive serveret ved dansegilder og fester, serveret med kanel eller vaniljesukker. Opskriften her er baseret på en fra før år 1900, jeg har ændret lidt i mængderne og erstattet mælken med kærnemælk da jeg godt kan lide smagen som det giver. Du kan bage vaflerne både i et klassisk hjerteformet vaffeljern eller, som jeg har gjort her, i et belgisk jern. Begge version er fantastiske uden at være for søde, hvilket betyder at du har mulighed for at komme alle de søde sager ovenpå uden at det bliver for meget.
GÆRVAFLER ANNO 1800
CA. 12 BELGISKE VAFLER
2½ DL LUN KÆRNEMÆLK
20 G GÆR
30 G SUKKER
1 TSK KARDEMOMME
½ TSK SALT
3 ÆG
150 G MEL
60 G SMØR
Rør gæren ud i en sjat kærnemælk med et piskeris, tilsæt resten af mælken bagefter.
Rør sukker, salt og kardemomme i og derefter æggene ét af gangen.
Tilsæt melet og pisk til der er så få klumper som muligt.
Kom kardemomme i og stil dejen til hævning med et stykke husholdningsfilm over til den har dobbelt størrelse, ca. 1,5-2 timer
Inden tilberedning, piskes det smeltede smør i.
Bag vaflerne gyldne i et belgisk vaffeljern.
Server med flødeskum, marmelade og sukker.