Ingen jul uden risalamande. Accept no substitutes. Det er altså bare ikke det samme, hvis I spørger mig.
RISALAMANDE
4-6 PERS.
200 G GRØDRIS
2 1/2 DL VAND
1 L. SØDMÆLK
2 SPSK. SUKKER
150 G MANDLER
5 DL. FLØDE
KORNENE AF 1/2 VANILJESTANG
Opvarm vandet i 5 liters gryde, gerne med tyk bund, til det spilkoger.
Drys risene i og rør rundt i 2 min, til de begynder at suge vandet til sig.
Tilsæt derefter mælken og varm op til mælken koger let.
Skru ned for temperaturen igen og kog ved meget svag varme i 35 min, med grydelåget sat på skrå så dampen kan komme ud.
Rør i det ca. hver 15 min.
Når tiden er gået, sættes låget helt på og her bliver man nødt til at stå ved siden af i 10 min. da det ellers kan koge og boble ud over alle grænser. Hvis det ser ud til at ske, løft på låget og lad dampen slippe ud, rør rundt i grøden, og sæt låget på igen indtil de 10 min er gået.
Fjern låget helt og tjek om konsistensen er som man vil have det. Hvis ikke, så rør rundt i risengrøden i ca. 5 min. til.
Lad grøden køle helt af, gerne natten over i køleskabet.Smut og hak mandlerne både groft og fint (Husk at gemme én hel mandel), bland dem i den kolde grød sammen med sukker.
Pisk fløden til bløde toppe sammen med vaniljekornene.
Fold flødeskummet i grøden med rolige bevælgelser.
Kom den hele mandel i risalamanden og rør godt rundt (Shhh, ingen må vide hvor den er).
Servér med kirsebærsauce.