Kakaomacarons med Lakridsganache

Macarons er den slags søde sager, som kan ændre sig fra gang til gang. Man kan havde to perfekte plader og efterfølgende to plader med det værste møg man nogen sinde har lavet…også selvom man har fulgt opskriften og gjort nøjagtig som sidste gang. Men sådan er det. Macarons kan krakelere (oftest ved for høj varme eller luftlommer i massen); have ingen fødder (ved for lav varme eller dejen er ikke foldet nok sammen); og mange andre ting kan ske. Men man må prøve sig frem og øve sig, indtil man finder en metode som virker. Jeg har efterhånden lavet dem mange gange og det er først nu, at jeg har metoder, som virker for mig. Dem som er beskrevet nedenfor.
Dog kort sagt, så er slutresultatet alt besværet værd og de smager fantastisk (også selvom de måske er fejlslagne, hvis man er lækkersulten nok).

KAKAOMACARONS MED LAKRIDSGANACHE
CA. 30 STYK.

MACARONS:
205 G FLORMELIS
130 G MANDLER EL. MANDELMEL
20 G KAKAO
3 STORE ÆGGEHVIDER
75 G SUKKER

Hvis du ikke har mandelmel, kan man lave sit eget.

Smut mandlerne og lad dem tørre lidt, så skal de blendes godt og grundigt.

Bland kakao og flormelis med mandlerne og blend igen, nu vil det ligne et fint pulver.

Sigt melblandingen igennem en finmasket si ned en stor skål, så får man det bedste resultat.

Der vil efterhånden begynde at fremstå nogle større gran af mandel og flormelis, det skal bare mases igennem siens maske med bagsiden af en spiseske, for det hele skal bruges til sidst.

Når det hele er sigtet, sæt skålen til side.

I en anden skål pisker man æggehviderne let stive og tilsætter så sukkeret og pisker videre indtil marengsmassen bliver sej, ligner guf og hænger på piskeriset i store klumper.

Hæld mandelmelet i marengsmassen og fold det sammen fra midten og ud med en dejskraber indtil det er en ensartet masse, som vil ligne flydende lava der, hvis man lader en klat falde ned i dejen, flyder sammen med hinanden i løbet af 30 sekunder.

Hæld dejen i en sprøjtepose, gerne engangspose hvis det er muligt og klip et hul i enden.

Sprøjt små cirkler (ca. 5 krone størrelse) ud på en bageplade med bagepapir med plads imellem hver, de vil flyde lidt ud.

Bank bagepladen let mod bordet, en gang for hver side, så vil eventuelle lufthuller forhåbentligt udligne sig og ikke skabe store luftlommer i den færdige macaron.

Nu skal de hvile i ca. 20-30 min, indtil der danner sig en hinde på overfladen. Den er i vinkel, hvis man kan trykke let på dem og dejen ikke klistrer til fingrene.

Forvarm ovnen til 140 grader.

Sæt bagepladen ind i midten i 15-20 min.

Kig til dem en gang i mellem. De er færdige når man kan løfte dem lidt fra pladen uden at de hænger ved. Klistrer de stadig, så er de ikke bagt færdige.

Tag dem ud og lad macaronerne køle af på bagepladen. De skal være helt afkølede før man overhovedet prøver at fjerne dem fra bagepapiret og matche dem med deres makker i størrelse og form.

LAKRIDSGANACHE:
100 G HVID CHOKOLADE
55 ML PISKEFLØDE
1-2 TSK SPEJDERSNUS

Hak chokoladen groft og kom den i en skål.

Bring fløden i kog og hæld det over chokoladen.

Vent et øjeblik og rør så indtil det er en ensartet masse.

Smag til med spejdersnus

Kom ganachen på en sprøjtepose og læg den på køl i nogle timer eller natten over indtil den skal bruges.

Sprøjt et lag ganache på en af macaronsdelene og læg dem sammen.

De kan sagtens spises nu, men bliver dog endnu bedre af en nat i køleskabet.

Spis dem med glæde og nyd alt det arbejde der lå i at de små bæster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *