Disse kartofler smager fantastisk godt, men det skal ikke være en hverdagsspise hvis man gerne vil holde den slanke linie. Der er nemlig riiiiigeligt smør, nok til at smøre et franskbrød eller to. Men så er de også overdådigt gode, sprøde udenpå og bløde indeni.
FESTKARTOFLER
2 BAGEKARTOFLER PER PERSON.
RIGELIGT SMØR, MINDST 25-50 G PER PERSON
SALT OG PEBER
Start med at skrælle kartoflerne og skær dem i 1-2 cm tykke skiver.
Tag en 5 cm udstikker (eller en kniv, hvis man ikke har en udstikkker) og press formen ned over den flade top. Således får man en fin kartoffelsøjle, med afrundede kanter og en god flad overflade med masser af muligheder for kontakt med sydende varmt smør.
Kom kartoffelsøjlerne i en skål med koldt vand og lad dem stå og trække stivelsen ud i 30 min.
Kartoffelresterne kan gemmes til næste dags kartoffelmos eller suppe i en anden skål dækket med vand og sat i køleskabet.
Forvarm ovnen til 200 grader
Kom kartoflerne i en gryde med kogende usaltet vand og kog dem i 8 min.
Hæld vandet fra og lad dem dampe af i et par minutter.
Kom store smørklatter i et ovnfast fad, krydr med salt og peber og hæld kartoflerne over i, der skal være luft rundt om dem.
Vend kartoflerne i smørret, som vil smelte da de stadig er rygende varme, så pas på fingrene.
Sørg for at kartoflerne er helt smurt ind i smør, før fadet sættes ind i ovnen i 30 min.
Tag fadet ud og vend kartoflerne, så begge flader bliver stegt.
Sæt fadet ind igen og skru op på 220 grader.
Steg kartoflerne i yderligere 30 min, til man let kan stikke en kniv ned i dem uden større modstand.