Jødekager

Så er vi kommet til næste småkage på listen, jødekagen; En lille kage med en historie der går tilbage til 1800-tallet, som måske lignede de kager der blev bagt hos de jødiske bagere i københavn.

Da de små hjem i midten af 1800-tallet begyndte at få jernkomfurer (at have ovn i eget hjem var før forbudt pga. brændfaren ved store åbne ovne), var man også i stand til at bage småkager selv og blandt andet jødekagen blev meget populær.
Den smager også fantastisk godt. Som en lille knasende bid risengrød.
Normalt kommer man ikke kanel i selve dejen, men drysser den henover. Jeg synes dog at det giver lidt ekstra og at man får en bredere smag af kanel end bare det lille pift på toppen.

JØDEKAGER

330 G MEL
250 G SMØR
200 G SUKKER
2 ÆGGEBLOMMER
2 SPSK. STØDT KANEL
2 SPSK. SUKKER
1 ÆGGEHVIDE

Blitz 1 spsk. kanel, mel og koldt smør, skåret i mindre tern, i en foodprocessor eller blender til det ligner rasp.

Man kan også gøre det ved håndkraft ved at smuldre mel og smør mellem fingrene eller ved at hakke dem sammen med en kniv.

Tilsæt sukker og æggeblommer og ælt det sammen til en glat dej uden at overarbejde det, da det vil ødelægge sprødheden af småkagen, når den bages.

Rul dejen til en pølse med en diameter på en 3-4 cm.

Pak dejen ind i en plastikpose eller film og læg den i køleskabet i et par timer eller natten over.

Forvarm ovnen til 200 grader.

Klargør bagepladerne med bagepapir.

Skær dejen i tynde skiver og læg dem med et par centimeters mellemrum på bagepapiret.

Pensl skiverne med æggehviden og drys dem med en blanding af 2 spsk. sukker og 1 spsk. kanel.

Bag kagerne i 5-8 min indtil de er gyldenbrune i kanterne og bliver sprøde når de kommer ud af ovnen.

Opbevar småkagerne i en lufttæt beholder og nyd dem juleaften…hvis de da holder så længe 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *