Site Overlay

Jambalaya

Jeg tror at jeg har fundet en af mine nye yndlings hyggeretter.
Jambalaya er en bland-alt-i-gryden-ret og en version af den spanske paella, som blev skabt i New Orleans creoler-kvarter og blev krydret efter deres smagsløg. Da de ikke havde safran, brugte de tomater, hvorfor den creolske udgave kaldes for rød jambalaya. Cajunversionen hedder brun jambalaya, da der ikke er tomater i, men kødet brunes først for at give ekstra smag.
Denne opskrift er en blanding af de to, da jeg både bruner kødet og kommer tomater i…blandt andet.
Udover den “hellige tre-enighed” af grøntsager (peberfrugt, løg og selleri), så kan man egentlig komme hvad det skulle være af grøntsager og kød, fisk, fjerkræ i. På den måde er retten en fantastisk måde at få brugt resterne i køkkenskabene.

JAMBALAYA
6 pers.

2 spsk. Smør
280 g Kyllingebryst, i tern
250 g Pølse (Jeg brugte frankfurtere), i skiver
1 Stort løg, hakket
3 Fed hvidløg, presset
1 Rød peberfrugt, i tern
3 Stilke bladselleri, i mindre skiver
4 Gulerødder, i halve skiver
1 Rød chili (Jeg havde en tørret på lager, som blev blødt op i lidt vand, og hakket, uden frø)
3 Forårsløg, i skiver
100 g Champignon, i tern
1 tsk. Chilipulver
1 tsk. Stødt koriander
2 tsk. Stødt spidskommen
2 tsk. Sambal Oelek
1 Dåse (140 g) tomatpure
Salt og Peber
8 dl. Grøntsagsfond/boullion
4 dl. Ris

Start med at brune kyllingen af i smørret ved god, kraftig varme i en stor gryde, gerne en der kan holde 3-5 liter.

Tilsæt pølsen og svits godt og grundigt, til den tager farve.

Nu kommes løg og hvidløg i og steges til løget begynder at blive blødt og gennemsigtigt.

Tilsæt peberfrugt, bladselleri, gulerødder og chili og steg videre i et par minutter, før forårsløg, champignon og krydderier (chilipulver, koriander og spidskommen) tilsættes. Rør godt rundt så alle ingredienserne er dækket af krydderierne

Kom sambal oelek i sammen med tomatpureen og svits kortvarigt, før det hele blandes sammen. Tomatpureen mister lidt af sin syrlige, bitre smag og bliver mere rund i smagen.

Krydr med salt og peber og hæld fonden over resten af retten.

Kog op til vandet buldrer løs, før risene drysses hen over og røres sammen.

Skru ned på laveste blus og kog i 20 minutter under tilsluttet låg.

Tag gryden af varmen og lad den stå og hvile i 5 min., før det røres sammen og eventuelt smages til med salt, peber og sambal oelek.

Server med creme fraiche eller yoghurt.

Har man rester, kan de ristes på panden dagen efter til en gang frokost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *