Pandekager med Karamelliserede Æbler og Vaniljeis

En blanding af forskellige opskrifter fandt sammen for at skabe denne version af fyldte pandekager. Den originale opskrift fra middelalderen kaldte på at pandekagerne blev lavet på gærdej, fyldt med æbler og nødder, før de blev bagt på en pande til en slags pandekage calzone. Men hverken fyldet eller pandekagens konsistens faldt i min smag. Så jeg legede og brugte min vante opskrift på tynde pandekager. Derefter legede jeg med æblefyldet, hvor jeg tilføjede krydderierne fra den originale opskrift og tilføjede lidt friskt timian. Til sidst, for at komplimentere det historiske aspect, fandt jeg en opskrift på vaniljeis som skulle være skabt af Thomas Jefferson, så jeg blev nødt til at lave den.

PANDEKAGER MED KARAMELLISEREDE ÆBLER OG VANILJEIS 
4 PERS.

KARDEMOMMEPANDEKAGER:
2 ÆG
50 G SMØR
3 DL MÆLK
150 G HVEDEMEL
25 G FLORMELIS
½ TSK. SALT
1 TSK. KARDEMOMME

Bland mel, flormelis, salt og kardemomme sammen i en stor skål.

Pisk mælken i lidt ad gangen, så alle klumper bliver rørt ud, dejen skal være så klumpefri som muligt.

Tilsæt æggene, ét af gangen, og pisk igen til det hele er godt blandet sammen.

Smelt smørret og pisk det i.

Sæt dejen på køl i 30 min.

Smelt lidt smør på en pande og hæld 3/4 dl. dej på. Sørg for at dejen kommer helt ud til kanten af panden.

Når pandekagen er gyldenbrun på bagefladen, så vendes den og bages færdig på den anden.

Dejen giver 8-10 pandekager.

KARAMELLISERET ÆBLEFYLD:
4 STORE ÆBLER, SKRÆLLET OG SKÅRET I TERN, MED KERNEHUSET FJERNET
3 SPSK BRUN FARIN
25 G SMØR
1 TSK STØDT KANEL
1 TSK STØDT INGEFÆR
4 STILKE FRISK TIMIAN

Kom æblestykker, kanel, ingefær, timian, smør og sukker i en pande.

Rør roligt til æblerne er møre ved lav varme.

Lad æblerne karamellisere let i saucen.

VANILJEIS (FRA EN OPSKRIFT AF THOMAS JEFFERSON ANNO 1756)
3 ÆGGEBLOMMER
450 ML FLØDE 38%
125 G SUKKER
ET NIP SALT
1 TSK VANILLESUKKER

Pisk æggeblommerne til de er en lys gul farve og tykner.

Tilsæt sukker og salt.

Hæld fløden i en gryde og lad den koge op under omrøring.

Fjern gryden fra varmen og hæld den i en tynd stråle ned i æggeblommerne, mens der røres.

Stil skålen over en gryde med kogende vand og rør mens den langsomt tykner og konsistenser som en creme.

Passer cremen gennem en finmasket sigtet ned i en skål.

Tilsæt vanilje og lad den køle af.

Kom cremen på en ismaskine og kør i 20-30min.

Server med hakkede nødder og frisk timian.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *