Site Overlay

Koldskålscheesecake med Jordbærmousse

En variation af min koldskålscheesecake fra sidste sommer, her har den fået selskab af jordbærmousse i form af halvkugler som pynt. Lækker på en varm sommerdag…eller bare på en dag hvor man sukker efter sommer.

KOLDSKÅLSCHEESECAKE MED JORDBÆRMOUSSE
10-12 pers.

Bund:
70 g Puffede Ris, så som rice kripies eller andet.
145 g Hakket mælkechokolade
45 g Smør

Karamellag:
1 Dåse Tørsleff Karameliseret Mælk
30 g Smør
50 g Brun Farin
Lidt flagesalt

Cheesecakelag:
Saften af 1 Citron
3 Blade husblas
300g Philadelphia flødeost
40 g Flormelis
Kornene af ½ stang vanilje
1½ dl Piskefløde
1½ dl Kærnemælk

Jordbærmoussebomber:
150 g Jordbær (Frosne kan sagtens bruges)
50 g Sukker
2 Blade husblas
Saft af ½ Citron
1,5 dl. Fløde
Kornene af 1/2 stang vanilje
15 g Flormelis

Pynt:
Friske jordbær

BUND:

Start med at beklæde en 18 cm springform med sølvpapir i bunden. Siderne beklædes med kageplast eller et vasket plastikchartek der er klippet til. Det gør detnemmere at få kagen ud af formen.

Smelt chokoladen sammen med smørret og rør det sammen til en glinsende masse.

Blande de puffede ris i og sørg for at de alle bliver dækket.

Bred massen ud over bunden af springformen og et par cm. op ad siderne så det danner en slags tærtebund, den vil holde på karamellenog bunden af cheesecaken så de ikke glider fra hinanden.

Stil bunden på køl indtil chokoladen er størknet.

KARAMEL:

Smelt smør og farin i en gryde ved jævn varme.

Tilsæt den karameliserede mælk og kog massen op under omrøring med et piskeris til den begynder at boble.

Sæt æggegækkeren på 4 min og bliv ved med at røre, især i siderne da karamellen kan brænde fast. Den vil tykne og når uret ringer, fjernes gryden fra varmen og den får lov til at køle af. Når massen ikke bobler længere, burde man kunne lave et spor med en ske igennem den og bunden af gryden vil kunne ses.

Fordel massen over den størknede bund og bank formen let mod bordet, så evt. lufthuller fjernes.

Drys lidt salt over toppen af karamellen.

Sæt kagen på køl i mindst en time, så karamellen kan størkne og køle af.

CHEESECAKELAG:

Udblød husblassen i koldt vand i 10 min.

Varm citronsaften op, knug vandet ud af husblassen og smelt det i saften. Kom blandingen i en skål og stil den til side, væsken køles af til den er lillefingervarm.

Rør flødeosten cremet med et alm. piskeris.

Tilsæt vanilje og flormelis.

Kom kærnemælken og fløden i, lidt ad gangen og pisk det godt sammen

Tilsidst røres citronsaften med husblas i, den tilføres ostemassen i en tynd stråle under omrøring.

Fordel massen over karamellen, den vil gå op over den sprøde bund og dække hele kagen.

Stil cheesecaken på køl i mindst et par timer, gerne natten over, til ostemassen er størknet helt.

JORDBÆRMOUSSEBOMBER:

Kog en kompot af jordbær og sukker op i 5-10 min, til frugten er blød og mør. (Bruges der udelukkende frosne bær, så hæld omkring halvdelen af saften fra efter kogning, ellers bliver moussen for blød)

Blend og lad pureén køle af til stuetemperatur.

Udblød husblassen i koldt vand i minimum 10 min.

Varm citronsaften op til kogepunktet.

Knug vandet ud af husblassen og smelt den i citronsaften. Hæld blandingen i en lav skål og stil den på køl til massen lige akkurat er lillefingervarm.

Tilsæt husblassen i en tynd stråle til den afkølede frugtpuré, mens der piskes konstant med et alm. piskeris.

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en kniv.

Pisk flormelis, vaniljekorn og fløde til flødeskum.

Vend flødeskummet forsigtigt sammen med pureén uden at banke for meget luft ud af skummet med en dejskraber.

Kom moussen i en sprøjtepose og fyld den i halvkugle silikoneforme, jeg brugte 4 cm halvkugler. Det er en god idé at stille formen på et skærebræt eller en lille plade, så er den nemmere at flytte til fryseren.

Glat moussens overflade ud og skrab overskydende mousse væk, så det der bliver bundene er helt plane.

Stil formen i fryseren i max. to-tre timer til moussen har sat sig.

Tag formen ud og løsn moussebomberne forsigtigt fra formen, først langs kanterne og derefter kan de skubbes ud af formen.

Når først moussen er ude af fryseren tager det ikke lang tid at tø dem op. Ca. 30 min ved stuetemperatur, og ikke meget længere i køleskabet.

De frosne bomber kan sættes direkte på kagen som pynt og tø op der.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *