One Bite at a time

Vaniljekranse a la Meyer

Så! Kun én uge til jul og stadig meget der skal nås inden man kan slænge sig på sofaen, fuldstændigt stoppet med god julemad, så meget at bukseknapper og lynlås må åbnes på klem. Man orker lige at tage et par ture om juletræet, for derefter at gå i flæsket på julegaverne, hygge og endnu flere julegodter. Og når det kommer til julegodter, så er vaniljekranse øverst på listen sammen med brunkagerne (mest den sidste, hvis man spørger min far).
Det er juletradition for min bedste veninde og mig selv at holde store julebagedag(e), og når dagene passer sammen, så er min søster og niecer også med.
Over de næste par dage vil opskrifterne dukke op på bloggen, så man stadig kan nå at være med til juleaftenshyggen. Sæt børn, venner og familiemedlemmer i gang, sæt noget julemusik på og så er de optaget det næste lange stykke tid, mens man selv slapper af med en kop varm kakao og glor på, forhåbentligt, sneen der daler ned udenfor.

VANILJEKRANSE A LA MEYER

300 g Sukker
1 Vaniljestang
50 g Mandler med skal
300 g Koldt smør
400 g Mel
1 Æg

Start med at skrabe så mange korn som muligt ud af vaniljestangen og rør kornene sammen med lidt sukker, så de bliver fordelt godt uden for mange klumper.

Tilsæt lidt efter lidt mere sukker indtil vaniljekorn og sukker er blandet jævnt.

Blend mandlerne i en foodprocessor eller blender til fint mandelmel.

Tilsæt koldt smør og mel og blitz til det har konsistens af rasp.

Nu blandes alle ingredienserne sammen og æltes let til en ensartet dej, men uden at ælte for meget. Det vil nemlig gøre dejen sej og mere blød når den bages, og ligesom med mørdej (masser af smør og mel) ødelægges dejens evne til at blive sprød.

Forvarm ovnen til 190 grader.

Klargør bagepladerne med bagepapir.

Er man så heldig at have en kødhakker, så brug for vaniljekransens skyld den!

Dejen kan her let køres igennem stjerneformen og formes til små kranse på bagepapiret.

Har man ikke en kødhakker, må man væbne sig med tålmodighed og gode armkræfter.

Dejen kommes lidt ad gangen i en sprøjtepose med stjernetyl og dejen sprøjtes ud og formes til kranse. Men dejen skal være meget blød og det går knapt så hurtigt som med kødhakkeren.

Bag vaniljekransene i ca. 10 min, til de er gyldenbrune i kanterne og bliver fint sprøde når de kommer ud af ovnen.

Opbevar kransene i lukket dåse med bagepapir og forsøg at gemme nogen til juleaften…hvis det ikke går, så må man enten til det igen, eller skynde sig ned i supermarkedet.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *