One Bite at a time

Renæssance Æbleskiver Anno 1700

Denne opskrift er inspireret af 1700-tallets opskrifter på æbleskiver. I renæssancen, før vi gik over til de runde æbleskiver, var det reelt æbler i skiver, som blev vendt i pandekagedej og stegt på panden. Senere, med de runde æbleskiver, tilføjedes der stadig æblestykker i dejen eller æblemos, hvilket stadigt er populært. Opskriften og fremgangsmåden fandt jeg dog i en bog om Mormors mad med “fornyelser”, da æblerne normalt ikke blev lagt i en sukkerlage. Men resultatet er det samme som i renæssancens æbleskiver. Sprøde, stegte skiver af æbler i dej, jeg har dog ændret lidt på opskriften efter eget for godt befindende ;).
Første gang jeg lavede æbleskiverne, lod jeg skrællen blive på, men det gjorde at dejen sad knapt så godt fast på æblerne, så her i anden omgang blev de skrællet. (Billedemontagen-how-to er fra første forsøg.)

RENÆSSANCE ÆBLESKIVER ANNO 1700

Dej:
125 g Hvedemel
1 tsk. Sukker
1 tsk. Stødt kardemomme
1/2 tsk. Natron
1/4 tsk. Salt
2 dl. Kærnemælk
1 Æg

Æbler og Sukkerlage:
5 Store madæbler, f.eks. Rød Jonagold eller Ingrid Marie
1 dl. Sukker
1 dl. Vand
Smør til at stege i

DEJ:

Bland mel, sukker, kardemomme, natron og salt sammen i en skål.

Rør kærnemælk i, det er nemmest med et piskeris, til det er en jævn masse, der ligner yoghurt.

Pisk ægget i og lad dejen hvile i 30 minutter, mens æblerne klargøres.

SUKKERLAGE:

Skræl æblerne og fjern kernehuset.

Skær dem i 1 cm. tykke skiver på tværs af æblet.

Kog en sukkerlage op af 1 dl.  sukker og 1 dl. vand.

Kom æbleringene ned i lagen, et par stykker ad gangen og lad dem simre i ca. 2 min, vend dem en gang imellem, så de bliver dækket helt af lagen. Ringene skal stadig være lidt sprøde, når de tages op af lagen.

Lad ringene dryppe lidt af på et stykke køkkenrulle.

Vend skiverne i dejen og steg dem i smør på en pande.

Steg æbleskiverne ved middelvarme, til de er gyldenbrune på begge sider. (De er klar til at blive vendt når der begynder at komme små bobler i overfladen af dejen).

Server med ahornsirup, smørklat, marmelade, flormelis, det man nu lyster.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *