One Bite at a time

Koldhævede Æbleskiver

Når nu vi snart nærmer os jul, så skal der også gang i julemaden…så det blev til dejlige æbleskiver med flormelis og marmelade.
Før i tiden, når jeg lavede æbleskiver, så blev de mere ufo-formede end som runde kugler. Men sidste år afprøvede jeg at lave dejen som koldhævet over flere timer, da jeg ikke kunne nå hjem tidsnok til at lave den så den kunne hæve ordentligt,  inden æbleskiverne skulle laves. Så jeg besluttede at smide dejen i køleskabet med lidt mindre gær.
Den gang stod dejen natten over og hele dagen med. I år lavede jeg først dejen om morgenen, men langtidshævningen virkede lige så godt som sidst. Dejen bliver meget mere luftig og falder ikke så let sammen, derved bliver æbleskiverne fint runde. Så det er ikke kun til lækre brød at kold- eller langtidshævning virker fantastisk, det er også æbleskiver.

KOLDHÆVEDE ÆBLESKIVER
ca. 35 stk.

250 g Mel
1 spsk. Sukker
4 dl Kold mælk
15 g Gær
2 Æg
1 lille tsk. Salt
evt. 1 tsk. Kardemomme

Bland melet med sukker og evt. kardemomme i en stor skål og i en anden skål piskes gæret ud i mælken med et almindeligt piskeris.

Hæld langsomt mælkeblandingen over i melet, mens det piskes i til en glat masse, uden for alt for mange klumper.

Del æggene i hvider og blommer, bland blommerne i dejen og pisk æggehviderne stive sammen med saltet.

Fold forsigtigt de piskede æggehvider i dejen med en dejskraber, uden at banke for meget luft ud.

Sæt dejen i køleskabet med et fugtigt klæde over i mindst 10 timer, gerne længere.

Varm æbleskivejernet op og kom en klat smør i hvert hul. Lad smørret bruse af, før der hældes lidt dej i hver  fordybning, til lige under kanten.

Dejen brunes af i ca. 1 min, så de danner en fin lysebrun skorpe og der kommer bobler på overfladen, før de vendes med spidsen af en kødnål eller lignende, f.eks. en tynd strikkepind.

Steg videre i 2 min, før de vendes igen og får 1 sidste minut, ca. 4 minutter i alt.

Tag en smagsprøve for en sikkerheds skyld, der er ingen der behøver at vide det 😉

Server med flormelis og hindbær/jordbærmarmelade.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *