One Bite at a time

Honningkageroulade de Noël

I alt mit husbyggeri med peberkage-byggesten, glemte jeg at åbne op for den første låge i min adventskalender på bloggen. Det roder jeg straks bod på.

Glædelig 1. Søndag i advent, letter forsinket. Honningkage er en af min allerbedste juleopskrifter og en af mine yndlingsgodter i julemåneden. Her får I en Honningkageroulade med et snært af Buche de Noël eller Yule Log. Den klassiske julekævle var en træstamme der båret ind i huset og lagt i ildstedet for at “oplyse natten til dag og sørge for varme hele vinteren igennem”.

HONNINGKAGEROULADE DE NOËL
10-12 pers.

Bund:
2 Æg
50 g Brun farin
100 g Honning
Saften af ½ Appelsin
100 g Mel
1 tsk Bagepulver
1 tsk Ingefær
½ tsk Allehånde
1 tsk Kanel
½ tsk Nellike

Smørcreme:
125 g meget blødt Smør
90 g Flormelis
Kornene af 1/3 vaniljestang
1 past. Æggeblomme
2 spsk. Marmelade (Abrikos, hindbær. jordbær….etc.

Pynt:
150g Mørk chokolade
3 spsk. Fløde 38%

Farvet Marcipan eller Royal Icing…eller andet pynt.


BUND:

Forvarm ovnen til 225 grader.

Smelt honningen i en gryde sammen med appalesinsaften og lad det svale lidt til lillefingervarme

Pisk æg og farin til en tyk og luftig æggesnaps, ca. 5 min.

Tilsæt den afkølede honning i snapsen lidt af gangen og pisk videre i 1 min.

Sigt mel, bagepulver, ingefær, allehånde, kanel og nelliker ned i massen of vend det hele sammen med en dejskraber, så den ikke taber pusten.

Er man så heldig at have en rouladeform, så brug den. Har man ikke en, så må man som jeg tegne et rektangel på 25×35 cm på et stykke bagepapir, vende papiret om, så der ikke kommer tusch eller blyant i dejen og så fordele honningdejen inden i formen i et jævnt lag. Det gør ikke noget hvis man kommer lidt ude over stregen.

Bag bunden midt i ovnen i 6-8 min, til den er fast men stadig springer tilbage når man trykker forsigtigt på den.

Gør man som jeg, så tages bagepladen ud, der drysses sukker direkte på bunden, et stykke bagepapir, et viskestykke og en anden plade lægges over inden man med et svuptag vender det hele på hovedet.

Fjern den varme bageplade og lad bunden hvile i 1 min inden man forsigtigt ruller bunden sammen om bagepapiret fra den korte ende, så kan den bedre holde formen og krakelerer ikke så meget. Pak bunden ind i et viskestykke for at holde endnu bedre på formen og lad den køle helt af.

SMØRCREME:

Imens røres vaniljekornene ud i smørret med en elpisker.

Tilsæt flormelis og pisk massen lys og luftig.

Kom æggeblommen og rør cremen lækker og blød.

SAMLING:

Tag den afkølede bund og fjern alt papir.

Smør marmeladen ud over bunden i et tyndt lag.

Fordel smørcremen ligeledes.

Rul nu bunden sammen om fyldet, gerne lidt stramt, men ikke så meget at fyldet bliver presset ud.

Pak rouladen ind i film og stil den på køl til smørcremen er stivnet og rouladen holder formen. Gerne 1 time eller mere.

PYNT:

Smelt chokoladen sammen med fløden og rør den til en ganache.

Skær enderne af rouladen så den får fine skarpe kanter.

Smør ganachen ud over og med en ske og gaffel form dens udseende som barken på et træ.

Sæt rouladen på køl igen til chokoladen er størknet.

Tilsidst pyntes kagen med kristtjørn, enten med farvet marcipan eller royal icing (jeg havde noget tilovers fra Peberkagehus-byggeri). Man kan også vælge at lægge ægte kristtjørn på som pynt.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *